30 dagar – Bara nödiga köp – dag 30 Slutet

2010-05-31 / Livets gilla gång / 2 Comments

Då ska projektet summeras.

Målet var att bara konsumera mat och bensin. Två nödvändiga saker för att kunna leva och komma till jobbet. Saker jag inte fick konsumera var godis, teknikprylar, utemat eller kläder m.m. Hur gick det?

Godis – INGET
Teknikprylar – INGET
Utemat – 1 gång, BK på Liseberg
Kläder – 1 gång, 3 t-shirt för 100:-
Film och musik – INGET
Entréavg och liknande – INGET
Fika på stan – INGET
Förbrukningsartiklar – Flera gånger, olja, tändstift, trimmertråd, vattenpump.

Sammanfattning av det. Godkänt.

T-shirtarna köpte jag på grund av dålig planering. Utematen köpte jag pågrund av att närliggande affärer var stängda (kristi himmelfärd). Förbrukningsartiklarna var sådant vi hade köpt i alla fall. Sånt vi var tvungna att ha. Kunde låtit bli tills projektet var över, men det fanns det ingen mening med och då hade tomten varit obrukbar.

Frågor inför projektet:
- Hur förändras konsumtionstänket efter 30 dagar utan konsumerande?

Jag har inte köpt någon teknikpryl under 30 dagar och mår inte sämre av det. Men under en vistelse på Media Markt var det riktigt nära. Så jag vet att jag lätt kan trilla dit om jag inte håller “nödiga köp” i åtanke. Konsumtionstänket, eller snarare habegäret har nog inte förändrats under 30 dagar. Men jag har insett att jag kommer känna köpimpuls och att i de flesta fall tjänar jag på att inte köpa.

- Har det fått en kännbar ekonomisk effekt?

Jag kan inte säga att jag känt en ekonomisk effekt. Kan dock tänka mig att om jag skulle räkna efter så har jag nog levt billigt utan att snåla. Då tänker jag på maten framför allt. Jag har åtit gott varje dag, men inte ätit ute. Det har nog gjort stor skillnad.

- Kan jag klara mig utan att konsumera “onödiga” saker under 30 dagar?
Ja. Det tycker jag. Den egentliga frågan kanske inte är om jag kan klara mig, utan snarare ifall jag kan klara att inte konsumera. Det tyckte jag att jag kunde. Konsumerade i alla fall extremt lite.

Eftersom jag till exempel fick äta och använda sådan jag redan köpt så kanske 30 dagar är för kort tid för att verkligen känna effekten av vad lågkonsumtion faktiskt innebär.

I fortsättningen har jag tänkt att låta bli att:
- köpa saker jag redan har (typ bättre tv eller mobil).
- äta ute bara för att jag inte orkar göra mat.
- köpa saker jag inte egentligen behöver.
- inte köpa godis och läsk.

Istället ska jag:
- tänka efter innan jag köper något, inga impulsköp.
- tänka kvalité om jag väl köper något.
- köpa tjänster.
- njuta av planerade restaurangbesök med Camilla och/eller vänner.
- köpa resor och upplevelser.

Read More

LCHF – Starten

2010-05-30 / lchf / 0 Comments

För en vecka sedan bestämde jag att börja äta enligt LCHF. Att äta LCHF-mat innebär att man undviker kolhydrater och äter mer fett, Low Carb High Fat står LCHF för.

Jag har sneglat på LCHF en längre tid och under senaste tiden valt att äta några mål per vecka enligt den principen. Det som fick mig att helt bestämma mig var en dag så jag ätit LCHF till lunch och senare på dagen fick jag en pizzaslice av en på jobbet. Pizzaslicen satte fart på magen och vände upp och ner på systemet helt och hållet. Tidigare har jag mått dåligt i magen av pasta och bröd. Uppblåst, gasig och allmän obehagskänsla.

Pizzabiten fick mig att förstå att brödet inte kan vara bra för mig och bestämde mig därför att test LCHF.

När jag för en vecka sedan bestämde mig visste jag inte mycket om hur man ska äta. Jag hoppade på tåget med tanken att jag lär mig på vägen. Den finns en hel del bra hemsidor som gett mig hjälp att komma igång med LCHF.

Den effekten jag fått under den första veckan är:
- Lugn och ro i mage och tarmar.
- “Skönt” mätt efter måltiderna.
- Mätt länge.
- Inget sötsug.
- Inget småätande.
- Piggare.
- Mer energi i kroppen.
- Sover bättre och vaknar utvilad.
- Viktnedgång.

Jag hoppas förstås att detta är ihållande effekter och att det inte är tillfälligt.

Det som har varit lite läskigt var att jag de första dagarna inte hade något aptit. Jag var aldrig hungrig utan ät när jag kände att jag minsann borde äta. Några dagar blev det frukost och middag som ända måtiderl. Trotts detta var jag alltså mätt och hade energi hela dagen.

Under 1 vecka har jag gått ner drygt 2 kilo. Troligen är det bara vatten. Man förlorar ju vatten när glykogenerna förbränns och eftersom jag tillsätter så lite kolhydrater så samlar jag inte på mig det igen. Viktnedgång var aldrig ett mål för mig. Men det är klart att några kilon inte skadar att få bort. Allra helst om jag fortfarande kan äta mig mätt varje dag.

Det absolut svåraste hittills har varit att vänja mig med att äta så mycket fett. Intag av för lite fett är visst en av de felen många nybörjare gör. Det läste jag så jag har verkligen försökt få i mig ordentligt.

Ett annat problem är vad jag ska äta. Det är inte helt lätt att komma på bra maträtter. Det kan ju tendera till att bli rätt tråkigt om man äter köttfärssås utan pasta eller kinawok utan ris. Lyckligtvis finns den en hel del bra lchfrecept som gett mig guidning och tips.

Summeringen av den första veckan är att jag mår bättre, går ner i vikt men är aldrig hungrig.

Read More

30 dagar – Bara nödiga köp – dag 29

2010-05-30 / 30 dagar - Bara nödiga köp / 0 Comments

Idag är det morsdag. Något ska förstås handlas till mor. Kommersiellt jippo, så inte nödigt. Men jag väljer att göra det i alla fall.

Vi är fortfarande ute i sommarstugan. Det gör att det inte blir att man åker till affärer bara för att slå ihjäl några timmar. Sommarstugan är helt klart ett bra ställe att vara på om man inte vill spendera massa pengar. Blir man rastlös så finns det att göra. Vill man ta det lugnt så går det verkligen att göra det här. Vill man se på djur så finns det kossor i hagen och humlor på ängen. =)

Read More

30 dagar – Bara nödiga köp – Dag 28

2010-05-29 / 30 dagar - Bara nödiga köp / 0 Comments

Idag blev det arbetsdag i sommarstugan. Tankar på köp och konsumtion har varit långt borta. Och det är väl just det som är nyckeln. Håller man sig upptagen så funderar man inte så mycket på vad man vill köpa.

Ska börja fundera på en sammanfattning och en framtida plan. Det är ju bara två dagar kvar av projektet.

Read More

30 dagar – Bara nödiga köp – Dag 27

2010-05-28 / 30 dagar - Bara nödiga köp / 0 Comments

Idag hände något jag inte trodde skulle hända. Riktigt nära var det att det gick illa.

Dagen började med lite gräsklipp och fix i sommarstugan. Camilla var sugen att åka och kolla på nya Media Markt i Örebro. Vi hade lite andra ärenden dit så vi passade på. Bland annat köpte vi en ny pump och lite tillbehör till det.

Men det var inne på Media Markt det hände. Jag träffade Mammon och hans fyrtio rövare.

För flera månader sedan beställda jag en ny dator. Men avbeställde den för det tog så lång tid. Kom på att jag kanske inte var tvungen att ha en ny. På Media Markt stog den. Exakt den jag beställt. Jag kunde ta med den hem. På en gång!

Det hände saker i mig som jag kände igen. Känslor jag inte var kompis med. Ett ha begär. Ett köpsug. Finansieringen var klar. Kunde tagit kartongen och gått till kassan.

Men jag stog emot. Känns skönt nu när jag tänker tillbaka på det. Jag har nog gjort ett fel under denna månaden. Jag har hållit mig borta från alla affärer. Alltså har jag inte behövt konfronterats med köplusten på samma sätt.

Träffade en liten huggormsunge vid sommarstugan idag. Det var spännande. =)

Read More

30 dagar – Bara nödiga köp – Dag 26

2010-05-27 / 30 dagar - Bara nödiga köp / 0 Comments

I morse besökte Jens Assur Nyhetsmorgon. Han berättade om sitt fotoprojekt “Hunger”. I korta drag som man väl säga att det handlade om konsumtion.

Ett utdrag från en tidigare intervju:
“- Jag har en längre tid funderat på vart världen är på väg. Vad händer med miljön? Vad händer med ekonomin? Vi får hela tiden dubbla budskap. Vi uppmanas konstant att konsumera mindre för miljöns skull, samtidigt som vi uppmanas att konsumera mer för ekonomins skull, berättar Jens Assur till Fotosidan.”

Det var en del intressanta tankar. Det är ju så med projektet “bara nödiga köp” att om ALLA följde det så skulle väldigt många bli av med jobbet. Vi måste konsumera för att landets (och världens) ekonomi ska fungera. Som jag uppfattande Assur var att han tycker att vi bör sluta konsumera kortlivade produkter (som mobiltelefoner m.m.) i rasande fart och i stället köpa fler tjänster.

Read More

30 dagar – Bara nödiga köp – Dag 25

2010-05-26 / 30 dagar - Bara nödiga köp / 1 Comments

Fem dagar kvar. Nu sitter jag och funderar på att investera i vattenrening till sommarstugan. Jag lägger fram det som en investering. Låter bättre så. I praktiken så är det en typ av lyx, eller i alla fall kvalitetshöjning.

Med vatten som vi i alla fall kan diska i kan vi i mycket större utsträckning ha stora träffar med massa folk utan att det är några diskproblem. Får se hur det blir. Sitter och lurar och funderar i alla fall – på ett stort inköp! =)

Read More

30 dagar – Bara nödiga köp – Dag 24

2010-05-26 / 30 dagar - Bara nödiga köp / 0 Comments

Missade att blogga dag 24. Fullt upp med annat.

Read More

30 dagar – Bara nödiga köp – Dag 23

2010-05-24 / 30 dagar - Bara nödiga köp / 0 Comments

Denna dag har flutit på. Har handlat olja till gräsklipparen och tråd till trimmern. Kändas odiskutabelt nödigt. Jag måste sköta om sommarstugan med gräsklippning osv.

Angående ute mat, som var en av de svåra vanesakerna att komma över, så har jag dragit igång ett annat projekt vid sidan av som gör att jag svårligen kan äta utemat. Hoppas jag kan hålla det.

Read More

30 dagar – Bara nödiga köp – Dag 22

2010-05-23 / 30 dagar - Bara nödiga köp / 2 Comments

Dag 22 – en rätt odramatisk dag. Drygt en vecka kvar på projektet och det känns oförskämt bra.

Just nu känns det självklart att jag kommer fortsätta, på något vis. “Reglerna” kommer skrivas om. Ska ta mig en funderare på hur.

Hade en idé förra veckan om att jag skulle ha en köpkonsult. Det kommer dock stanna på idéstadiet. Men tanken var den att impulsköp är för enkelt. Oftast är (var) jag inte emot Camillas impulsköp och samma sak från hennes sida när jag ville köpa något. Antingen sa man bara “ok” eller max frågade vad vi skulle ha saken till. Ett svar på den frågan och köpet var godkänt.

Av den anledningen skulle det vara intressant att istället ha en annan vän som bedömde argumenten och ifrågasatte inköpet. Grejen är den att när vi under projekttiden pratat inköp och argumenterat för och emot så vet jag inte om vi godkänd ett köp på grund av de “starka” argumenten eller om det varit så att både ville ha just den grejen och att vi på så vis inte varit klarsynta.

Read More