Märka ord

2009-02-26 / Livets gilla gång / 2 Comments

Att “märka ord” är en intressant företeelse. För att detta inlägg ska få den mängd humor det förtjänar börjar jag med att just “märka ord”. Med “märka ord” menar man inte att “märka ord” man menar att “anmärka på ordval eller ett ords uttal”. Låt oss ändå kalla det att “märka ord”.

Det är negativt med att märka ord av flera orsaker. Den som bli tillrättavisad kan känna sig kränkt och bemästrad. Detta leder inte till en bättre kommunikation. Ytterligare ett problem är att den som märker ord har sin uppfattning om vad som är rätt och fel. Dennes uppfattning behöver nödvändigtvis inte överensstämma med alla andras. Därför bör man vara försiktig med märkning av ord.

Det positiva med att märka ord är att man kan hjälpa någon. Om någon helt ovetande använder ett ord på ett sätt som inte är relevant så kommer detta troligen bara leda till missförstånd. Då kan det vara bättre att få veta det, så man kan välja att sluta med det om man så önskar.

Låt oss titta på några olika scenarier:

“När ska du åka bort?”
“Den tvådje februari.”

“Har du kanske typ hittat en guldklocka eller så?”
“Vad är det du inseminerar?”

“Var pressen här idag?”
“Nej, det blev ingen interjuv.”

“Stora delar av data i min data är trasig data så jag måste ha ny data till min hela data.”

Tvådje – Ett ord som inte finns.
Att använda ord som inte “finns” kan vara förvirrade. Däremot kan man fråga sig om det är nödvändigt att anmärka på det så länge man förstår innebörden.

Inseminerar – Fel ord på fel plats.
Här hamnar ett ord på fel plats. Många gånger förstås man vad som menas med ibland kan förvirring uppstå. Läge att anmärka? Inte så säkert.

Interjuv – Felaktigt uttal.
Någon säger interjuv istället för intervju. Om man förstår innebörden, är det då viktigt att anmärka på det?

Data – Felaktigt blandat med korrekt ordval.
Att blanda samma ord med olika betydelse, där en av betydelserna är felaktig gör förstås saker ännu mer förvirrade.

Jag hör ibland sånt som “märk inte ord” och “det är fult att märka ord”. Det finns även ett ordspråk som lyder: “Att märka ord är medelmåttans sätt att hävda sig”. Alla dessa skuldbelägger den som märker ord. Troligen finns dessa uttryck av den anledningen att folk inte vill få anmärkning på ordval.

Det är frestande att tänka att om någon inte ber om din synpunkt så ska du inte ge den. Men är det verkligen så enkelt?

Positiva Pelle: Det är bra att märka ord för då kan vi lättare förstå varandra nästa gång.

Negativa Niklas: Att märka ord är fel, det är bara ett sätt att visa att man är bättre än den andra.

Read More

Dags att sätta sig i i Joomla

2009-02-20 / Livets gilla gång / 0 Comments

Nu har jag bestämt att jag ska lära mig Joomla. Joomla är ett CMS. Alltså ett verktyg för att skapa och administrera en hemsida i.

Jag har en gamal domän som heter fyllminbil.se. Jag har som mål att skapa en samåkningssite med hjälp av Joomla under fyllminbil.se och att denna sida ska hamna topp 10 på en Googlesök om man söker på samåkning.

Det största problemet är att jag har inga förkunskaper i Joomla. Har aldrig använt det över huvud taget. Ett annat problem är att det redan finns en mängd stora site för de som söker någon att samåka med eller någon som har platser i sin bil.

Du kan följa mina eventuella framsteg med hemsidan om samåkning under www.fyllminbil.se.

Read More

Föreläsning

2009-02-19 / Livets gilla gång / 0 Comments
Thomas Fogdö

Var på föreläsning med Thomas Fogdö idag via jobbet. Han pratade prestation och bland annat vad man lär sig mest av misstag eller att lyckas. Intressant. Bra, nja. Intressant.

Hade bara mobilen, därav den dåliga bilden.

Read More

Begravning och släktträff

2009-02-17 / Livets gilla gång / 0 Comments

Idag var det begravning av Camillas farfar Curt. Samtidigt var det förstås släktträff. Det brukar ju vara så att det är vid sådana här tillfällen alla träffas. Jag spelade och Becka sjung. Camilla skulle också sjungit med men hos var sjuk. Det var en fin och bra begravning.

begravning-1

begravning-5

begravning-4

Syskonbild. Dessvärre saknas Patrick.

begravning-2

Mickis tyckte att jag har för lite bilder på henne. Här är en till dårå! =)

Read More

Får betalt – sätter ändå stopp

2009-02-15 / Livets gilla gång / 0 Comments

Att kopiera upphovsrättsskyddat material är inte olagligt. Så här skriver Copyswede (en förenings som företräder upphovsmän eller utövande konstnärer) om lagen.

Kopiering för privat bruk
Upphovsmannen har som sagt en ensamrätt till sitt verk. I denna rätt har det dock gjorts några inskränkningar som anses motiverade av allmänhetens intresse att i vissa fall kunna utnyttja verk. En av dessa inskränkningar är kopieringen för privat bruk. Vi har alla rätt att framställa kopior av verk som har tillgängliggjorts lovligen för allmänheten för privat bruk. Material som offentliggjorts utan tillstånd från upphovsmannen omfattas därför inte. Med privat bruk menas att man får kopiera ett verk för sitt eget privata behov samt att man får göra en eller några få kopior inom en snäv vänkrets. För att kunna kopiera upp en tidningsartikel och sprida denna på arbetsplatsen krävs det alltså tillstånd. Datorprogram, databaser och byggnadsverk är undantagna och får därmed inte kopieras med stöd av inskränkningen.

Som kompensation för den tillåtna kopieringen måste alla som köper inspelningsbara medier så som CD, DVD m.m. betala en avgift. Avgiften kallas “privatkopieringsersättning”. Det är egentligen importörer och tillverkare som är ålagda att betala avgiften, men givetvis läggs den på priset till kund. Pengarna går till Copyswede som i sin tur sköter fördelningen. År 2007 fick de 202 miljoner att fördela (källa: Copyswedes årsredovisning).

Samtidigt som upphovsmännen får ersättning för att jag ska få ta en kopia på min bästis CD-skiva så väljer de att lägga in kopieringsskydd på den. Alltså de får ersättning med hindrar mig att göra det de får ersättning för. Detta visa att upphovsmännen både vill äta kakan och ha den kvar. Det borde snarare vara så att de ska underlätta kopiering eftersom de får ersättning för det.

Read More

Melodifestivalen del 2

2009-02-14 / Livets gilla gång / 0 Comments

Har lyssnat på bidragen för Melodifestivalen del 2 och kommit fram till dessa poäng (1-5, där 5 är bäst)

Jennifer Brown – 3
Lugnt och skön låt med igenkännande tongångar.

Lili & Susie – 3
Tråkig text. Men tillräckligt enformig refräng för att kunna vara medryckande. Dessvärre är det orden “gimme gimme gimme” de upprepar. För tankarna till en helt annan låt med en annan grupp.

Markoolio – 4
Humor i texten och sköna tongångar. Någonstans är det lite Skifs över den. Tyvärr är det inte sång Markoolio ska hålla på med. Men den är söt och kommer stå sig i Sverige.

Amy Diamond – 2
Trodde innan jag lyssnat att jag partiskt skulle sätta för höga poäng. Amy faller pladask. Inget skönt flyt i låten.

H.E.A.T – 5
Mycket bra. Skönt rockgung och bra sångare.

Lasse Lindh – 4
Festlig partykänslar, medryckande beat.

Måns Zelmerlöw – 3
Tråkig “är detta inte hans gamla låt”-känsla infinner sig. Han sjunger bra och låten har skönt tempo. Men låten är för vanlig. Går omärkt förbi.

60s Cookies n Beans – 2
Seg och tråkit. Går minst 100bpm för långsamt. Zzzz.

Jag har vissa förhoppningar om att jag ska få anledning att ändra mig om en eller ett par låtar när jag fått höra dem på tv.

H.e.a.t är min vinnare.

Read More

Hundar utan koppel

2009-02-13 / Livets gilla gång / 1 Comments

Läste en artikel i VLT om en hund som blivit attackerad tre gånger av hundar som inte varit kopplade.

I Västerås ser jag ofta lösa hundar och funderar varje gång på hur stor kontroll hundägaren egentligen har. Det finns ett antal problem med att hundar går lösa.

- Någon kan bevisligen bli attackerad
- En hund kan komma fram till en och nosa, lukta och slicka
- Hunden jag hamna på en trafikerad väg och bli påkörd

Både människor och djur har blivit attackerade av lösa hundar. Jag har blivit hälsad på av hundar trots att ägare har kallat på den. Har ännu inte bevittnat en påkörd hund, hoppas slippa.

En hund kommer fram till mig. Jag känner mig attackerat. Försvarar mig. Hunden dör. Vems är ansvaret?

Efter att ha läst lite på hundforum förstår jag att många hundägare helst har sina hundar lösa. Det verkar som det anses dåligt att ha hunden i koppel.

DU som hundägare kan aldrig garantera att DIN hund inte “gör något”. Det spelar ingen roll att du säger “min hund är snäll”, “jag har 100% kontroll”, “min hund lyder mig” osv. Det är exakt som att köra för fort med bilen och utan bälte och resonera att “jag ska inte krocka”, “jag kör bra” osv. Det funkar ett tag, tills det visar sig att det var dumt.

Jag har inte funnit om det finns lag på koppel eller inte. Det jag dock har förstått är att man som ägare måste ha kontroll på hunden och har ansvar för den. Hur kan man ha detta om man inte kopplar den. Det går inte säger jag.

Det finns ofta lokala förordningar i kommunen man bor i. I Västerås finns det en paragraf om koppling av hundar:

17§
Hundar skall hållas kopplade på följande platser:
1 Gator, väg, torg och gång- och cykelbana
2 Offentliga platser innanför Cityringen
3 Perronger, väntsalar och biljetthallar i anslutning till Västerås Centralstation inkl. gångbron.
4 Följande motionsspår: Barkarö, Bjurhovda, Björnön, Bäckby, Dingtuna, Gryta, Hökåsen,
Irsta, Pettersberg, Rocklunda-Rönnby, Råby, Skultuna, Tillberga och Wenströmska.
5 Kommunens begravningsplatser

Koppla hunden! För din, hundens och medmänniskornas skull!

Read More

Mycket gnäll från makthavaren

2009-02-08 / Livets gilla gång / 0 Comments

Enligt en artikel i aftonbladet tycker SVTs tittare att nya reglerna i Melodifestivalen var värdelöst.

Det är mycket gnäll också. Några citat från sidan: “Är det försvarbart att behöva ringa på samma bidrag 4 gånger under samma halvtimme?”, “skinna alla på pengar”, “SVT vill bara tjäna extra pengar från telefonrösterna”.

Om det verkligen är så att systemet med telefonröster är så dåligt. Då finns det en enda lösning som verkligen fungerar. Svenska folket är de som har makten. Gillar vi inte systemet så låter vi bli att ringa. Vi har den totala makten. Så länge folk ringer så kommer telefonrösterna finnas kvar i Melodifestivalen. Sluta gnäll och sluta ring.

Icke-konstruktivt gnäll leder inte till någon förbättring. Om alla gnäller så till den milda grad att SVT bestämmer sig för att ändra reglerna igen. Vad händer då? Jo massa gnäll för då är det något annat fel på dem. Å andra sidan så är och har Melodifestivalen alltid varit ett forum för gnällare och folk med bättre vetande. Så det är väl så här det ska vara.

Read More

Uddevalla

2009-02-07 / Livets gilla gång / 0 Comments

Idag blev det utflykt till Uddevalla. Inte speciellt spännande, det var de vanliga butikerna. Men det var rätt skönt att bara softa runt lite.

Nu är det uppladdning för Melodifestivalen som gäller. Camilla håller på med tacogratäng och jag bara “laddar” upp i soffan.

Read More

Melodifestivalen – deltävling 1

2009-02-07 / Livets gilla gång / 0 Comments

Idag drar melodifestivalen igång. Det är kanon tycker jag. Jag har förlyssnat på låtarna och bedömt dem. Jag är dock sådan som inte brukar tycka särskilt bra vid första lyssningen. Många låtar växer med tiden. Bedömningen nedan gäller nu, vid första gången jag hör dem.

Betyg 1-5

Emilia – 2
Svänger om låten, men det känns för “klatschig” för mig.

Shirley Clamp – 2
Stakande melodi och skrikig röst.

Alcazar – 3
Skönt popgung, svängig bit.

Nina Söderquist – 3
Tuff och medryckande refräng. Lite för mycket E-type stundom.

Jonathan Fagerlund – 3
Skönt komp och bra melodi. Lite för barnslig röst.

Marie Serneholt – 2
Ger mig för mycket vibbar om andra artister så som Spears och Velvet. Inte så bra.

Caroline af Ugglas – 1
Joplin wanna be, men det vet vi ju redan. Tråkig låt.

Scotts – 2
Svängigt som sjutton, riktigt kass text.

Min vinnaren i deltävling 1 är Alcazar.

Här kan du lyssna på bidragen.

Read More