Bilen funka

2009-01-26 / Livets gilla gång / 1 Comments
Golfen
Min Oh-Yeah-Mobil funkar igen.

Nu fungerar bilden igen. Det var bara fukten som gjorde att det blev överslag i tändkablarna. Inte lätt att se när jag var själv. Men Camilla upptäckte att det gnistrade ur en kabel.

Read More

M & M

2009-01-26 / Livets gilla gång / 1 Comments

Kom just på att jag skulle ta och reda ut en sak jag och en viss Johan Lindgren hade en stund av gemensamt ovetande om. Det handlade om skillnaden mellan “materiel” och “material”. Vi hade våra idéer om vad det kunde handla om, vilket skulle visa sig vara helt inkorrekt.

Materiel: utrustning för en viss verksamhet.
Material: utgångsämne vid produktion eller tillverkning

Nu var det ut världen.

Read More

Automobila störningar

2009-01-26 / Livets gilla gång / 0 Comments
Golfen

Min golf startar inte.

Idag när jag skulle till jobbet vägrade bilen starta. Vet fortfarande inte varför. Startmotorn tuggar och tuggar, men den tänder inte. Gick och köpte startgas, men det hjälpte inte heller. Det värsta är att nu är batteriet nästan slut, så jag vet inte hur jag ska lösa detta.

Idag blev det till att diska och tvätta istället. Har varit ute och testat nya 5an lite. Det var trevligt i alla fall.

Read More

Skön ledig helg

2009-01-25 / Livets gilla gång / 0 Comments
Mat

Jag och Camilla på Venezia.

Har haft en skön och ledig helg. Tyvärr har det varit riktigt trist väder. Hade så gärna testat nya kameran. Men det sket sig.

Igår blev en slappardag. Åkte en sväng och slängde skräp på miljöstationen, annars blev det inte mycket gjort. Jo, vi testade en restaurang på Skallberget. Fläskfilé med potatisgratäng. Riktigt fint faktiskt.

Idag var vi till Arboga en sväng, Camillas farmor. I övrigt blir det inte mycket gjort. Skönt.

Imorron börjar mitt nya schema. Går ner från 100% till 67,5%. Ska bli så skönt. Hoppas jag hinner med att fotografera mer nu. Har varit riktigt dåligt ett tag.

Ska ta och kolla ut en mobil. N har jag ju jobbmobilen, och använder samma nummer privat. Tänkte jag skulle skaffa ett nytt helt privat nummer istället. Får se vad det blir.

Read More

Glutamatmat

2009-01-25 / Livets gilla gång / 0 Comments

Det pratas en hel del hurvida man bör äta glutamat eller inte.

Glutamater finns i olika former i maten vi äter. Det används som smakförstärkare i hel- och halvfabrikat. I innehållsförtäkningen brukar det stå “smakförstärkare”, E620-E625 eller “glutamat”.

Livsmedelsverket svarar på frågan om glutamat är farligt: “Det finns inte någon misstanke om att glutamat i de mängder som används i mat skulle kunna ge skadliga effekter.”

De säger alltså inte att det är ofarligt. Både alkohol och nikotin är tillåtet i livsmedel trots att det är livsfarliga substanser i en lätt intaglig mängd.

På frågan om glutamat kan påverka nervsystemet svarar Livsmedelsverket: “Inte vid de mängder man får via maten. …”

Enligt en studie i Obesity the research journal har man funnit att glutamat ökar risken att bli övervikt. Amerikanska forskare studerade 750 medelålders personer på landsbygden i Kina. Dessa personer åt mycket lite färdiga produkter med glutamat i, men använde det ofta i sin egen matlagning. Man fann då att de som använde mest glutamat i snitt hade nästan tre gånger högre risk att vara överviktiga.

Livsmedelsverket säger flera gånger att “i den mängd som finns i maten” är det inte farligt. Men samtidigt säger de att “det finns inte någon gräns för ett acceptabelt dagligt intag för glutamat.” Hur ska man tolka det? Min tolkning är att Livsmedelsverket inte vet, de rättar sin in i ledet efter EUs bestämmelser och livsmedelsindustrins påtryckningar. Hade Livsmedelsverket bättre koll borde de gå ut med en rekommendation som det annars gör så ofta.

Är glutamat farligt då? Det vet inte jag. Men en intressant tanke som Mats-Eric Nilsson lyfter i boken “Den hemlige kocken” är att om man måste tillsätta smakförstärkare i maten man säljer, hur bra är kvalitén på råvarorna egentligen?

Alltså man kan misstänka att matindustrin använder dåliga (gamla, skäda, snabbväxande) råvaror. Detta ger förstås sämre eller mindre smak.Och att man då räddar upp denna sörja med aromer, färgämne och smakförstärkare.

Read More

Skägget som aldrig blev nått

2009-01-23 / Livets gilla gång / 0 Comments

dermalogica1Jag hade bestämt mig för att bli skäggig. Hade kommit över den första klifasen. Sen kom ett paket på posten. En Shave Kit. Fick det för att testa och blogga om på iface.se. Då var det bara att raka sig. Så nu blir det barnrumpa ett tag till produkten är utvärderad och klar.

Read More

Tillslag!!

2009-01-21 / Livets gilla gång / 1 Comments

Idag slog vi till!!!

Canon 5D mark II
Canon 5D mark II
Read More

Gammal film

2009-01-17 / Livets gilla gång / 0 Comments

Ramlade på lite gamla filmer jag gjort. Här en den av dem:

Read More

Mat eller syntetisk sörja

2009-01-17 / Livets gilla gång / 0 Comments

Håller på och läser en intressant bok om industriell mat och alla tillsatser som finns i den maten.

När jag var på ICAn för att handla mig något att äta så försökte jag titta efter mat som inte innehåller onödiga tillsatser. Det var inte lätt att hitta något vettigt. Jag brukar göra en enkel skinksås till pasta. Jag tänkte i affären att det kunde vara nått. I skinksåsen ska förstås vara skinka. Oavsett om jag tittade på billig eller dyr skinka förbackad och skivad så var det samma sak. Skinkan innehöll vatten, salt, socker, stabiliseringsmedel m.m. m.m. Det är ju skinka jag vill ha inte vatten och tillsatser! Och när man måste tillsätta stabiliseringsmedel i en skinka, då är det jäkligt illa!

Kollade på efter skinka i hel bit. Samma sak där. Skinkan är uppblåst med vatten, salt och socker. Det slutade med att jag inte hittade någon skinka alls. Valde att köpa vanligt lokalstyckat kött istället. Då var det i alla fall 100% djur.

Read More

Fullt upp och 100 blir 70.

2009-01-12 / Livets gilla gång / 0 Comments

Nu är snart min tid som heltidsjobbande slut. Jag har under 3 månader jobbat mer än jag brukar. Har en 50%-ig tjänst, men har jobbat 70%. Men i höst tog chefen tjänstledigt och jag tog några av hennes uppgifter. Nu är det snart slut med det. Det ska bli skönt att gå tillbaka till 70% igen. Just nu såhär i sluttampen är det otroligt mycket. Att målandet av Brandstas golv har gått åt skogen gör ju inte saken bättre. Utöver det har vår plusjobbare slutat, så det är mycket jag måste fixa själv. Det är väl bara att hålla ut och kämpa på. =) Ser fram emot en riktigt bra schema nästa månad. Då ska jag börja prioritera rutiner och ordning och reda.

Read More