En stund om energidryck

2008-09-27 / Livets gilla gång / 5 Comments

Det finns en mängd olika drycker som vardagligt kallas enerigryck. Min egen uppfattning av vad man avser när man menar energidryck är en dryck som piggar upp och på något sätt är prestationshöjande.

Ta till exempel Red Bull. De skriver “Energy Drink” på sina burkar. På drycken Burn står det “Burn Intense Energy” Vad är det då är så energigivande med dryckerna.

Ta Red Bull den innehåller: Taurin, Glykoronolaktan, Koffein, B-vitamin, Sakaros, Glykos, Acesulfam K, Aspartam, Sukralos.

Om Taurin kan man läsa på Wikipedia: “Ämnet har dock inga som helst dokumenterade effekter på att vara varken prestationshöjande eller verka förstärkande ihop med koffein. Det är okänt varför taurin inkluderas i energidrycker, men en teori är att det beror på ordets manliga karaktär då det härstammar från latinets taurus (tjur), och därför skulle ha en psykologisk effekt, placeboeffekt, snarare än en fysiologisk sådan.

Under hög fysisk ansträngning, utsöndrar kroppen en viss mängd serotonin, ett hormon som medför katabola reaktioner i muskelvävnaden. Taurin begränsar utsöndringen av detta hormon. En minskning i utsöndringen av serotonin leder till att kroppen inte känner av trötthet.”

En Toxikolog på Livsmedelsverket skriver om taurin: “En av de ingredienser som ofta finns i energidrycker är aminosyran taurin. Det finns inget belägg för att taurin skulle vara skadligt, men det är inte heller visat att taurin är säkert i höga doser och vid en längre tids användning. Dokumentationen är otillräcklig.”

Taurin har alltså ingen energigivande effekt. Som mest har den en effekt på utsöndringen av serotonin som då gör att vi blir mindre trötta. Det är dock inte helt säkert att intaga stora doser då dokumentationen är bristfällig.

Koffeinet då, det ger väl energi? På svenska wikipedia står det om koffein: “…en psykoaktivt centralstimulerande drog och ett milt vätskedrivande medel…” och “Hos människor är koffein en stimulant av det centrala nervsystemet som har förmågan att tillfälligt motverka trötthet och öka pigghet.”

I en burk Red Bull finns det 80g koffein. Enligt Livsmedelsverket så är en dödlig dos för vuxna och barn över 1 år är cirka 150-200 mg koffein/kg kroppsvikt.

Behövs verkligen energidrycker och om det är så nyttolöst och kanske till och med farligt, varför får det säljas?
“Energidryck är en dryck med tillsatser av uppiggande preparat, tex koffein i form av syntetiskt koffein eller guarana, och vattenlösliga vitaminer. Andra vanliga ingredienser är glukuronolakton och aminosyran taurin. Dessa livsmedel tillhör en ny klass av föda/dryck som innehåller aktiva ingredienser och där avsikten är att uppnå ett syfte, exempelvis öka välbefinnandet och prestations-, koncentrations- och reaktionsförmågan.

Vid adekvat kosthållning torde det egentliga behovet av dessa produkter vara obefintligt, men med intensiv marknadsföring har energidrycker blivit populära, framför allt hos ungdomar. Medan det för läkemedel krävs omfattande vetenskaplig dokumentation och godkännande före försäljning behövs det för de flesta livsmedel inget förhandsgodkännande.” Källa: Läkartidningen.se

Nog med fakta. Min tanke om energidryck är att det är ofta ganska goda drycker. Men någon uppiggande effekt har jag inte så konkret känt. Det som fick mig att ägna denna stund åt energidrycker är dock framför allt namnet. Varför namnet energidryck? Det är ju inte en bra dryck om det är energi man vill ha. Om det är prio 1 med energi då äter man skumtomtar, smör, geleråttor eller annat som innehåller energi. Om prio 1 är att hålla sig pigg och allert så är är det en balanserad kost och undvikande av godis, transfetter och annat som ger dålig energi.

Energidrycker är måhända uppiggande. Då borde de kallas Piggdryck eller nått. En chokladkaka från marabou innehåller säkert många gånger mer energi än någon så kallad eneridryck. Man måste skilja på energi och uppiggande preparat.

Read More

Nya soffan

2008-09-27 / Livets gilla gång / 1 Comments
Soffan!
Soffan!

Camilla jobbade hela dagen idag. Jag var ner på stan och shoppade runt lite. Vår soffa skulle komma idag och MIO skulle SMSa när soffan var uppackad och sådär. Vid 14.00 ringde jag och den hade kommit. Dåligt att de inte SMSat! :-/

Stressade på lite och fick hjälp av svågern att hämta och bära in den. Och nu är den på plats. Så skönt. Och fint. Nu är det bara en Barcelona som saknas.

Read More

Adjö soffan

2008-09-24 / Livets gilla gång / 0 Comments

Camilla har sålt vår soffa idag. Vi fick veta att vår soffa vi beställde för massa veckor sedan troligen kommer på lördag. Då blev det lite panik. Så Camilla lade ut soffan på blocket tidigare idag. Och nu har en tjej precis varit och hämtat den. Så smidigt!

Före
Före
Efter
Efter
Read More

Helgen

2008-09-21 / Livets gilla gång / 0 Comments

Igår kom Johanna och David förbi. Vi var en sväng till fotostudion och plåtade lite. Det var skoj. Jag meckade till ett par bilder lite, som synes:

David

Johanna

Idag är jag iväg på kryssning med Viking Line. Det är facket som har medlemsutbildning. Står och väntar på att få gå ombord just nu. Trist med väntan!

Jag

Read More

Filosofistund

2008-09-19 / Livets gilla gång / 0 Comments

Jag har fnulat lite på ämnet “fri vilja”. Det är ett ämne som är betydligt mycket större än jag först trodde.

Fri vilja är en viktig sak för många kristna samfund. Fri vilja (eller att ha möjlighet till val) är en demokratisk rättighet. Osv. Min uppfattning just nu är, av fler anledningar, att “Fri vilja” inte existerar.

Låt oss anta att “fri vilja” existerar. Och med “fri vilja” menar jag då att människan gör ett val utan naturlig eller övernaturlig påverkan.

Guds plan
“Gud har en plan med ditt liv”, “Gud har en tanke med att detta hände just dig”, “Gud har gett mig en man/kvinna som är bäst för mig” osv osv. Alla dessa och liknande Gud-relaterade påstående möter stor svårighet att bli trovärdiga om man samtidigt menar att man har en fri vilja och ett val.
Hur kan någon annan planera och påverka mitt liv om jag själv är den som gör mina val? Orimligt.

Fysiken
Den ultimata vetenskapen kan beräkna allt som händer och sådeles allt som kommer hända. Alla varelsers, molekylers, atomers, kvarkars nästa händelse. Den kan räkna ut hur substanser i vår hjärna får oss att ta beslut och göra olik saker. Om detta är möjligt, då är inte den fria viljan möjlig. Allt är ju redan förutbestämt i så fall.

Jag tror inte på någon Guds plan och inte heller på att något skulle bli bättre om människan lärde sig den “ultimata vetenskapen”.

Varför är fri vilja vikigt?
Ja, varför är det så viktigt at vi få välja själv och ha en fri vilja? Det är ingen lite fråga det heller. Jag tror inte att det är viktigt. Att de som försvarar Bibeln säger att vi har en fri vilja samtidigt som att Gud har en plan. Det tror jag beror mycket på att det händer onda saker i världen. Då lägger man skulden på den onda i människors fria vilja. Och liknande dåliga argument.

Hur förändras vår existens om vi har respektive inte har fri vilja? På intet sätt, anser jag.

Vi tar med ett organ i kroppen som styrs av många mycket avancerade funktioner. Att inbilla sig att Du (vad nu “Duet” är) är den som väljer är befängt. Om man mår gott av att inbilla sig att man har en fri vilja så är väl det bra. Men att inse att man påverkas av så mycket mer än man kan tro och framför allt att samma gäller för alla andra, är nog ett större framsteg. Om du förstår att din medmänniska inte gör enbart medvetna val med fri vilja så kan du också förstå din medmänniska och dennes beteende bättre.

Våra beteenden styrs. Egentligen kan man sätta punkt där och det skulle räcka så. Men låt oss fortsätta. Våra beteenden styrs av intryck, känslor, kemisk balans i hjärnan och mycket mer. Är vilja ändå fri? Jag anser inte det. För mig är det inte viktigt att tro att vi har en fri vilja och jag tror heller inte att vi har det. Har jag valt att tro så?

(Detta är inget avslutat resonemang, utan bara en braingstorming om ämnet)

Read More

Fullt ös

2008-09-18 / Livets gilla gång / 1 Comments

Fullt ös är temat just nu.

I veckan har jag åkte mellan Arboga och Västerås. Det har varit olika möten och jobb i båda städerna. Och jag har faktiskt bott i Västerås en hel vecka.

Imorgon har vi avslutning på något som heter UNO. De blir en hel dag med möte och prat.

På lördag ska vi shoppa lite har vi tänkt. Senare kommer Johanna och David och umgås och sover över.
På söndagen ska jag på kryssning med facket. Kommer hem sent på måndagen.
På måndag ska jag till Göteborg över dagen. Dit, möte några timmar och sedan hem. Blir mest bara massa åkande.

Nästa vecka kommer jag ha dödligt mycket att göra på jobbet eftersom jag dels inte hunnit allt denna vecka och dels kommer vara borta flera dagar. Så, fult ös är verkligen vad som väntar.

Men det är rätt kul ös. Det är bra. Har ju äntligen ett jobb jag verkligen trivs med till skillnad från jobbet i Kungsör.

Read More

Städ och god gärning

2008-09-14 / Livets gilla gång / 0 Comments
me-1
Jag i White Studio.

Var och städade lite i fotostudion idag. Börjar se hyffsat ut. Saknar dock kylskåp och kaffebryggare och sminkbord och… jaja det är inte riktigt klart ännu. Men jag är sugen ett fotografera!

Var på IKEA och köpte lite jag missat igår. När jag stod i kön och den framför mig skulle betala sa kassörska att det endast var en kontokortskassa. Det visste inte mannen framför mig. Han kallade på sin fru. De blev lite förbryllade. De hade bara köpt 7 st glas för 1 kr styck. Alltså skulle de betala 7 kr.

Fick ett infall och sa: “Har du jämna pengar så löser jag det” och viftade med mitt VISA. Jag fick sju kronor så gick dom.

Jag märkte på mig själv att jag kände att jag förtjänade ett tack. Fick inget. Men känslan av ha hjälp nån och gjort nått snällt var rätt givande bara det.

Read More

God mat och smarta barn

2008-09-14 / Livets gilla gång / 0 Comments
20080913001

Patrick grillar och jag stå bredvid och ljuger om nått.

Det var en trevlig middag hos familjen Holmberg igår. Grillad kyckling blev det. Och alla barns skräck – TJOCKGRILLARE! Dom är goda, men barnen är tydligen döless på dem.

Stella-Lee lekte Media Markt med Camilla. Vincent lärde sig vad man gör när man peppar. Han första gissning om vad det innebar var att det var det man gjorde med maten. Jag talade om att det är det ju också men att jag menar när man säger bra saker till varandra.

20080913002
Mörkt och brusigt. Men det är vid matbordet efter middagen hos Holmbergs.

Vid matbordet sa han att jag ägde på en låt på guitar hero.

Tack, sa jag.

Ja, sa han. Jag peppar dig.

Nu har jag precis avslutat 70 minuter med WiiFit. Känner mig Fit för lite studiofix. Sen är det bara till att åka till Arboga och förbereda en nya jobbarvecka.

Read More

Dagens dag

2008-09-13 / Livets gilla gång / 0 Comments

Började dagen med lite WiiFit m 40 minuter effektiv träning.

Mellan 12-17 har jag letat garniner/tyg och gardinstång. Var på IKEA. Hittade inte det jag tänkte köpa. Åkte till Rusta, Hemtex, Jysk, Bauhaus och Nisses hittade inget som jag ville ha.

Åkte tillbaka till IKEA och då hittade jag det jag sökte förra gången. Så jag köpte gardinstång och gardiner och en barstol. Allt till studion.

Åkte sedan till studion och började jobba. Så nu sitter gardinerna uppe. Men jag blev inte 100% nöjd. Måste fixa nått vanligt tyg och sätta bakom. Det är inte ett fönster som ska ha garniner utan en hel vägg.

Åkte förbi systemet en sväng mellan alla turer. Näg jag stog och packade det jag inhandlat kom det en man utifrån till kassörskan. Han hade en systempåsa med sig.

- Jag köpte vin här igår och jag snodde visst en flaska. Den måste ha stått bredvid när jag packade i mina flaskor, sa han.

Kassörskan såg lite förbryllad ut men brast snart ut i skratt.

- Haha. Vad ärligt du är! Sa hon och skrattade.

Det löste sig på något sätt med att han skulle lämna in den och om någon kom och frågade så skulle den få den. Jag gick innan jag hade hört allt. Men vilken gubbe. Gå tillbaka med en flaska vin. =)

Nu ska vi iväg på lite middag hos Holmbergs.

Read More

Studion

2008-09-12 / Livets gilla gång / 0 Comments

Nu börjar det likna nått i studion – White Studio, Fotoprickens fotostudio i Västerås.

whitestudio-1
whitestudio-6
whitestudio-7
Read More